csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag
csillag   csillag csillag csillag csillag csillag   csillag
csillag       csillag   csillag
Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

20 dkg krumpli, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó,
1 alma, 1 fej lila hagyma, 4-5 csemege uborka, tartármártás

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

Vajon megpárolom a sárgarépakockát és a zöldborsót, majd kihűlés után összekeverem
a felkockázott uborkával, hagymával és almával, főtt burgonyával, valamint a tartármártással.

MAJONÉZ:
Két tojás sárgájához szinte cseppenként adagoljunk 2 dl étolajat, folyamatos keverés mellett.
Ha sok olajat öntünk bele egyszerre, csomós lesz. Lehet turmixolni is.

TARTÁRMÁRTÁS:
2 dl majonézt összekeverünk 2 dl tejföllel, majd belekeverünk 1 evőkanál citromlét,
fél deci fanyar fehérbort, 1 evőkanál porcukrot, 1 evőkanál mustárt és borsot.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

6 darab kemény főtt tojás, 60dkg francia saláta, 1 dl tejszín,
2 dl tejföl, 5 dkg metéltre vágott sonka, őrölt fehér bors, só,
pár csepp citromlé, porcukor, majonéz, mustár

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A francia salátát tálra rendezzük, a főtt tojások alját éles késsel levágjuk, sárgájukat óvatosan kikaparjuk.
A sárgákat kettéosztjuk egyik felét a tejszínnel, fehér borssal, csipet sóval simára keverjük,
végül hozzáadjuk a sonkát. Ezzel megtöltjük a tojásokat, és a salátára helyezzük.
A megmaradt tojássárgáját villával összetörjük, ízesítjük porcukorral, majonézzel, mustárral,
fehérborssal, kevés sóval, citromlével és a tejföllel, simára keverjük, bevonjuk vele a tojásokat.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

TÉSZTA
12,5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1 evőkanál apróra vágott turbolya

TÖLTELÉK
60 dkg póréhagyma, 15 dkg rokfort sajt, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 2 dl tejszín,
4 tojás, csipetnyi reszelt szerecsendió, őrölt bors, só

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A lisztet, csipetnyi sót és a vajat robotgéppel vagy kézzel összegyúrjuk, majd belekeverünk 1 tojást,
a turbolyát és 8 evőkanál vizet. Golyót formálunk belőle, és letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk, és kivajazott tortaformába simítjuk.
A tészta alját villával megszurkáljuk, majd zsírpapírral lefedjük, erre szárazbabot szórunk.
A maradék tojást felverjük, és ezzel a tészta széleit megkenjük. Megsütjük, majd levesszük a babot és a papírt.
A póré zöld részének harmadát levágjuk, a maradékot a fehér résszel együtt felkarikázzuk,
vajban puhára pároljuk. A tejet, tojásokat, tejszínt, és szerecsendiót kevés sóval, borssal habosra keverjük.
A tészta alját a póréval befedjük, rámorzsoljuk a rokfortot, és ráöntjük a tojásos krémet.
Forró sütőben készre sütjük. Forrón tálaljuk.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

15 dkg dió, 15 dkg reszelt parmezán sajt, 3 tojás, 2 kávéskanál pirospaprika, 10 dkg főtt rizs,
2 dkg zsemlemorzsa, 2,5 dl tej, 4 evőkanál tejszín, 1 kávéskanál csípős mustár, őrölt bors, só

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A diót durvára vágjuk. A tojásokat a paprikával, sóval, borssal ízesítve felverjük.
A főtt rizst, sajtot, diót, zsemlemorzsát, a tojásokat, a tejet és a tejszínt összekeverjük, végül mustárral ízesítjük.
A masszát vajjal kikent gyümölcstortaformába öntjük, és meleg sütőben 45 percig sütjük.
A formában hagyva melegen tálaljuk. Paradicsommal és hagymával kevert fejes salátát kínálunk mellé.
A parmezán sajt helyett használhatunk ementálit vagy mozzarellát.
A diót helyettesíthetjük fenyőmaggal, és tehetünk bele 10 dkg apróra vágott párolt spenótot is.


Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

1,5 kg füstölt csülök, 50-60 dkg sertésbőrke, 4 db sertésköröm, 1 kg füstölt comb,
30 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyem, 2 db vöröshagyma, nagyobb darab 2 fej fokhagyma,
2 db babérlevél, 1 kiskanál egész fekete bors, 1 kiskanál egész kömény, kb. 9 liter víz

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A húst és a zöldségeket megtisztítjuk. Annyi vízben ami ellepi a húst és a zöldségeket, feltesszük főzni.
Felforraljuk, de csak 2-3 percig hagyjuk forrni, ekkor leszedjük a habját és lassú tűzön kb. 6 órán át főzzük.
Amikor a hús leválik a csontról elzárjuk alatta a tüzet és kicsit pihentetjük. Leszűrjük a levet merőkanállal.
A húsokat egy tálcára szétrakjuk és a tányérokban szétosztjuk a húst.
Rámerjük a szűrőruhán leszűrt, zsírtalanított kocsonyalevet, aztán kihűtjük.
A kocsonyát legalább 6 órát kell főzni a forrás után, de éppen hogy csak bugyogjon, semmiképp ne forrjon.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz


Karácsony - Zsozírisz

Tartalom

| Karácsonyi versek, elbeszélések | | Karácsonyi hangosversek | | Karácsonyi énekek | | Karácsonyi sms-ek |
| Újévi versek, gondolatok | | Szilveszteri, újévi sms-ek | | Karácsonyi, újévi receptek | | Karácsonyi, újévi képeslapok |


Zsozirisz - Karácsony Zsozírisz - Karácsony Zsozírisz - Karácsony



csillagcsillag Copyright ZSOZÍRISZ.HU 2005-2013
Design: Zsiborás Zsuzsa Zsozírisz®
megosztás Minden jog fenntartva!
ZSOZÍRISZ®         
csillagcsillag